Hulp bij stress of spanningen en het voorkomen van een Burn-out
De problematiek van scheefgroei
​
Klachten met betrekking tot stress, spanningen en burn-out kunnen o.a. voortkomen uit overbelasting, angst en rouw of verlies. Stress, spanning of een voortdurend opgejaagd gevoel kunnen zich uiten in zowel mentale als aanhoudende lichamelijke klachten, zoals veel piekeren; hoofdpijn, spierpijn of rugpijn; concentratieverlies; aanhoudende moeheid; slaapproblemen; prikkelbaar of geïrriteerd zijn, jezelf lusteloos en futloos voelen en tenslotte kan het leiden tot overspannenheid, of in modernere term uitgelegd: een burn-out.
Ook kunnen onderliggende problemen van invloed zijn. Hierbij kun je denken aan ingrijpende stressvolle gebeurtenissen, enkelvoudig trauma, relationeel trauma, moreel trauma of inter- en transgenerationeel trauma. Uitgebreidere uitleg over alle verschillende soorten trauma's vind je op de online infotheek traumanet. De aanpak van Met Lotte Psychologie brengt de kern van jouw klachten of onrust in kaart en is er op gericht deze te verminderen.
​
Onderaan deze pagina lees je verschillende signalen van stress en spanningsklachten.
Herken jij deze signalen, of juist niet? Neem gerust contact op Met Lotte. Samen bespreken we jouw situatie en geven antwoord op de vraag of Lotte jou kan helpen.
​​​​​​​​​​
​



Ontstaan van Spanning, Stress en Burn-Out
Spanning, stress en de acute uitputtingsvorm Burn-Out zijn tegenwoordig veelvoorkomende problemen die zowel op de werkvloer als in het privéleven kunnen ontstaan. Deze toestanden hebben een aanzienlijke impact op zowel de mentale als fysieke gezondheid en kunnen leiden tot ernstige klachten als ze niet tijdig worden aangepakt.
​
​
Mentale en lichamelijke stress signalen en klachten
Mentale signalen en klachten:
Angst en paniek: Constante zorgen en nervositeit kunnen leiden tot angstklachten, fobieën en paniekaanvallen.
Concentratieproblemen: Moeite met focussen en het nemen van beslissingen, vaak door overbelasting van mentale zaken en/of taken kunnen duiden op stress, spanningen of Burn-Out.
Slaapstoornissen: Problemen met in slaap vallen of doorslapen, veroorzaakt door piekeren en overmatige gedachten of lichamelijke onrust.
Prikkelbaarheid: Verhoogde irritatie, agitatie (zenuwachtige opwinding) en emotionele uitbarstingen zijn vaak signalen van stress en mentale overbelasting.
Depressieve gevoelens: Aanhoudend gevoel van somberheid en wanhoop kan wijzen op ernstige stress of Burn-Out.
Lichamelijke signalen en klachten:
Vermoeidheid: Chronische vermoeidheid en een gebrek aan energie, zelfs na voldoende rust.
Hoofdpijn en spierpijn: Stress kan leiden tot fysieke spanningen, resulterend in pijn in de nek, schouders en rug, als ook stress gerelateerde hoofdpijnen zoals spierspannings-hoofdpijn en migraine.
Maag- en darmklachten: Stress kan het spijsverteringssysteem beïnvloeden,
wat kan leiden tot maagklachten, diarree of constipatie.
Hartkloppingen: Een verhoogde hartslag en bloeddruk als gevolg van aanhoudende spanning.
Verzwakt immuunsysteem: Langdurige stress kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor men vatbaarder wordt voor ziektes.
​
​
Oorzaken van stress-klachten op de werkvloer
en in het privéleven
Op de werkvloer:
Hoge werkdruk: Overmatige werkbelasting en onrealistische deadlines kunnen leiden tot chronische stress.
Gebrek aan controle: Het gevoel geen controle te hebben over werksituaties of taken kan stress veroorzaken.
Slechte werkomgeving: Een oncomfortabele werkplek, conflicten met collega's of een gebrek aan ondersteuning kunnen bijdragen aan stress en spanningen.
Onvoldoende beloning: Een gevoel van onderwaardering of een gebrek aan erkenning kan demotiverend en stressvol zijn.
​
In het Privéleven:
Relatieproblemen: Conflicten met partner, familie of vrienden kunnen aanzienlijke stress veroorzaken.
Financiële zorgen: Geldproblemen kunnen een voortdurende bron van stress zijn.
Gezondheidsproblemen: Eigen gezondheidsproblemen of die van dierbaren kunnen veel zorgen met zich meebrengen.
Gebrek aan vrije tijd: Een overvolle agenda zonder tijd voor ontspanning en hobbies kan leiden tot uitputting en burn-out.
​
Tips en adviezen om spanning, stress en burn-out te voorkomen en verminderen
Tips voor op de werkvloer:
Prioriteiten stellen en delegeren: Identificeer voor jezelf de belangrijkste taken en indien mogelijk: delegeer taken waar mogelijk om overbelasting te voorkomen en stress te verminderen.
Pauzes nemen: Neem regelmatige pauzes gedurende de werkdag. Dit helpt je mentale vermoeidheid te verminderen.
Gezonde werk-privé balans: Zorg voor een duidelijke scheiding tussen werk en privéleven, verminder of vermijd overwerken en neem regelmatig tijd voor ontspanning.
Ergonomische werkplek: Zorg voor een comfortabele en ergonomisch verantwoorde werkplek om fysieke spanning en stress gerelateerde klachten te verminderen.
Communicatie: Open communicatie met collega's en leidinggevenden over werkdruk en problemen kan helpen om stressfactoren aan te pakken.
Tips voor in je privéleven:
Gezonde levensstijl: Regelmatige lichaamsbeweging; hygiëne; een gezond, gebalanceerd eetpatroon; ontspanning en voldoende slaap zijn cruciaal voor stressbeheer.
Ontspanningstechnieken: Oefeningen zoals yoga, meditatie en ademhalingstechnieken helpen de geest te kalmeren en spanning en stress te verminderen.
Sociale ondersteuning: Tijd doorbrengen met vrienden, familie of mensen waarbij je je op je gemak voelt, biedt emotionele steun en helpt bij het omgaan met stress en spanningen.
Hobby’s en interesses: Tijd nemen voor hobby’s en activiteiten die men leuk vindt kan helpen om te ontspannen, de geest te verfrissen en zo stress en spanningen te verminderen.
Grenzen stellen: Leer om 'nee' te zeggen en stel duidelijke grenzen om overbelasting te voorkomen. Door aandacht te besteden aan zowel de mentale als fysieke signalen van stress en door actieve stappen te ondernemen om stress te beheren, kunnen spanningen en Burn-out effectief worden verminderd of voorkomen.
​
--------------​​​
​
{ Inclusiviteit als vanzelfsprekendheid }
​
Met Lotte Psychologie | Msc Psycholoog Lotte Sloothaak | NIP geregistreerd
Stress coaching en therapie Breda; Burn-out coach Breda; HSP therapeut Breda; Burn-on psycholoog en coaching Breda; Neurodivergentie therapie Breda; Psycholoog hoogbegaafdheid Breda; ADHD therapeut; Verslavings-therapeut Breda; Highly Sensitive Person coaching en training; Psycholoog verslaving Breda; Therapeut voor creatieve denkers en out-of-the-box denkende ondernemers Breda.
Tips bij angst- of stemmingsklachten

Wat te doen bij angst- stress, spanningen en stemmings-klachten > 7 tips:
​
1. Praat erover met vrienden, familie of je huisarts:
Probeer te blijven praten over je gevoelens. Met bijvoorbeeld je partner, je vrienden of familie. Vind je dat lastig? Ga dan naar je huisarts. Vaak heeft de huisarts een psycholoog in dienst om af en toe mee te praten. Het lucht niet alleen op om over je klachten te praten, voor je naasten helpt het ook om jou beter te begrijpen en bij te staan.
2. Structuur in je leven:
Zorg voor een ritme, ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en zet een wekker. Probeer niet te lang in bed te blijven liggen, maar ga eruit als de wekker is gegaan. Let op dat je geen maaltijden vergeet of overslaat en probeer ook je maaltijden op vaste tijden te nuttigen. Plan (sociale) activiteiten in zoals wandelen, of iets in het huishouden doen. Geef jezelf een houvast door een ritme aan te houden.
3. Gezond eten en drinken:
Let op dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Gezonde voeding hoort daar ook bij. Het is essentieel voor je lichaam dat je voldoende voedingswaarden, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Je lichaam verbruikt nogal wat als je klachten hebt en er worden niet voor niets verbanden gelegd tussen bijvoorbeeld depressie en een tekort aan vitaminen en mineralen. Twijfel je of je voldoende binnenkrijgt? Vraag dan aan je huisarts of je een bloedtest kunt laten afnemen.
​​
4. Beweging en sporten:
Het klinkt als een open deur, maar het is echt belangrijk dat je blijft bewegen. Je hoeft niet keihard te trainen, maar blijf in beweging. Probeer dagelijks een ommetje te lopen, het liefst in het bos of ergens anders in de natuur. Zodra je sport of beweegt maakt je lichaam hormonen aan waar je een gelukkig gevoel van krijgt: endorfines. Als je iedere dag een half uurtje wandelt zul je al merken dat het een positief verschil maakt voor je gevoel.
​
5. Doe dingen die je leuk vindt:
Het gaat erom dat je datgene doet waar je – al is het maar een klein beetje – normaal gesproken blij van wordt. Of dat nuttig is of niet, dat is ondergeschikt. Het allerbelangrijkste is dat je activiteiten onderneemt waar je een goed gevoel bij krijgt. Bijvoorbeeld muziek maken, schilderen of iets anders creatiefs doen met je handen. Tuinieren, fietsen, sporten of timmer een nestkast voor de egel in je tuin. En begin niet meteen met iets onmogelijks. Start met kleine doelen, zodat het geen grote teleurstelling is als iets niet lukt, of als je het niet volhoudt.
6. Schrijf elke dag minimaal 3 positieve dingen op:
Als je lijdt aan een angst en/of stemmingsklachten is het vaak lastiger om positieve dingen te bedenken, toch zijn er altijd wel 3 dingen te bedenken. Voorbeelden van positieve dingen kunnen zijn: ik ben vanochtend uit mijn bed gekomen, ik heb gedoucht, ik heb de zon zien schijnen, ik heb in een boek gelezen, ik heb een vriend/vriendin gesproken, etc.
​
7. Onderneem sociale activiteiten:
Doe er alles aan om buiten de deur te komen, laat je vrienden je desnoods de deur uit slepen. Of nodig ze bij jou thuis uit. Sociale activiteiten zijn goede afleiding en helpen je even je zinnen verzetten. Probeer om minimaal één keer per dag een sociaal contact te hebben. Een praatje met de buurman, postbode of de kassière in de supermarkt helpt al. Je hoeft niet altijd over je depressie te praten. Zie ook dit soort activiteiten als afleiding.
​
​
Let op dat je bij bovenstaande tips niet alles in één keer gaat toepassen. Start met een of twee tips en wees niet te streng voor jezelf als een keer iets niet lukt.