Hoogsensitief |
Therapie voor HSP'ers
Hoogsensitiviteit: interactie met anderen en stress-management
Hoogsensitiviteit, ook wel hooggevoeligheid genoemd, is een neurodivergente eigenschap die bij ongeveer 15-20% van de bevolking voorkomt. Als je HSP hebt betekent dit niet dat je een stoornis hebt, maar juist een interessant neurodivers brein! Hoogsensitieve personen hebben een diepere verwerking van sensorische en emotionele stimuli. Het begrip High Sensitive Person of HSP werd voor het eerst geïntroduceerd door Dr. Elaine Aron, een toonaangevend psycholoog op dit gebied. Met Lotte Psychologie Breda is gespecialiseerd in het samenwerken met hoogsensitieve mensen en het bieden van hulp door het ontwikkelen van jouw persoonlijke HSP coping-strategie en stress-management.
​​​
​
Hoogsensitiviteit en sociale interacties:
Hoogsensitieve mensen voelen vaak de emoties en stemmingen van anderen goed aan, wat kan leiden tot diepgaande en betekenisvolle relaties. Deze gevoeligheid kan echter ook tot overprikkeling en emotionele vermoeidheid leiden.
​​​​
HSP - Positieve aspecten van sociale interacties:
Diepe Verbindingen: Hoogsensitieve mensen kunnen intense, hechte relaties aangaan vanwege hun vermogen tot empathie en diepgaande gesprekken.
Gevoeligheid voor Anderen: Hoogsensitieve personen bieden vaak emotionele steun die zeer gewaardeerd wordt door hun sociale kring.
​
HSP en de mogelijke uitdagingen bij sociale interacties:
Overprikkeling: Intensieve sociale interacties kunnen bij hoogsensitieve personen regelmatig leiden tot sensorische en emotionele overbelasting.
Emotionele Uitputting: Het voortdurend aanvoelen en verwerken van andermans emoties kan voor een hoogsensitief mens vermoeiend zijn of worden.
​
​
​Tips en adviezen voor HSP'ers om Stress, Spanning en Burn-out te voorkomen
Begrens jezelf als HSP'er
Stel als Hoogsensitief Persoon duidelijke grenzen om overprikkeling te voorkomen. Dit kan betekenen dat je tijd alleen nodig hebt na sociale activiteiten of dat je kiest voor rustigere omgevingen. Hierbij is het belangrijk dat je als HSP’er leert aanvoelen welke emoties en gevoelens van jezelf zijn en welke van de andere(n). De Met Lotte therapie in Breda leert je om dit te gaan herkennen en heldere kaders voor jezelf te creëren.
Plan rustmomenten voor jezelf in
Regelmatige pauzes en rustmomenten helpen je als hoogsensitief mens om de zenuwen te kalmeren en de prikkelverwerking van de dag te herstellen. Dit kan variëren van korte meditatiesessies tot wandelingen in de natuur. Onderdeel van de Met Lotte therapie in Breda is bijvoorbeeld ook het leren hoe je als HSP'er goed kunt "ontprikkelen".
Communiceer jouw behoeften
Wees als HSP niet bang om je behoeften te communiceren met je omgeving. Laat anderen weten wanneer je tijd nodig hebt om op te laden.
​
Creëer een rustige omgeving voor jezelf
Zorg ervoor dat je thuis een plek hebt waar je je als hoogsensitief persoon kunt terugtrekken en ontspannen. Minimaliseer sensorische prikkels zoals fel licht en harde geluiden.
​
Oefen zelfzorg als HSP
Zelfzorg is cruciaal voor HSP'ers. Dit kan bestaan uit regelmatige lichaamsbeweging, ontspanning, gezonde voeding en voldoende slaap. Zorgen voor een solide draagkracht is voor hoogsensitieven zeer belangrijk. Activiteiten zoals yoga, meditatie en mindfulness kunnen eveneens helpen bij het verminderen van stress.
​
Leer als hoogsensitief mens 'Nee' te zeggen
Het is belangrijk om te erkennen dat je niet altijd aan ieders verwachtingen kunt voldoen. Het leren om 'nee' te zeggen kan je helpen om je eigen grenzen te bewaken en overbelasting te voorkomen. Oefen om niet altijd beschikbaar te zijn voor anderen. Hoogsensitieve mensen zijn geneigd om te zorgen, constant aan te staan en klaar te staan voor anderen.
​
Zoek als HSP'er professionele hulp
Als je merkt dat je ondanks deze strategieën als hoogsensitieve persoon nog steeds worstelt met stress of spanning, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Therapie kan helpen om coping-mechanismen te ontwikkelen, beter in contact te staan met je lichaam en wat je nodig hebt en om een beter begrip van je hoogsensitiviteit te krijgen.
​
​
Hoogsensitiviteit op de Werkvloer
​
​Hoogsensitiviteit kan op de werkvloer zowel voordelen als uitdagingen met zich meebrengen. Hoogsensitieve mensen zijn vaak zeer gewetensvol, detailgericht en empathisch, maar HSP'ers kunnen ook snel overprikkeld raken in een drukke of chaotische werkomgeving.​​
​
Voordelen van hoogsensitiviteit op de werkvloer
Empathie en teamwork: HSP'ers zijn uitstekende teamspelers die goed kunnen inspelen op de behoeften van hun collega's.
Detailgerichtheid: Het vermogen van hoogsensitieve mensen om details op te merken, kan bijdragen aan de nauwkeurigheid en kwaliteit van het werk.
Creativiteit: Veel HSP'ers zijn creatief en kunnen innovatieve oplossingen bedenken voor problemen.
Uitdagingen voor HSP'ers op de werkvloer
Overprikkeling door stimuli: Open kantoorruimtes en constante drukte kunnen leiden tot stress en vermoeidheid bij hoogsensitieve collega's, werknemers of werkgevers.
Moeilijkheden met multitasking: Je kunt als hoogsensitieve collega moeite hebben met het tegelijkertijd uitvoeren van meerdere taken in een drukke omgeving.
Hoge werkdruk: Een hoge werkdruk en strakke deadlines kunnen voor extra spanning zorgen bij hoogsensitieve personen.
​
​
Tips voor HSP'ers op de Werkvloer
​
Creëer een rustige werkplek
Probeer een rustige werkplek te creëren of zoek naar mogelijkheden om thuis te werken. Het minimaliseren van externe prikkels kan je als HSP helpen om je beter te concentreren en stress te verminderen.
Neem regelmatige pauzes
Neem regelmatig korte pauzes om te ontspannen, te ontprikkelen en op te laden. Een wandeling buiten of een paar minuten meditatie kunnen wonderen doen voor een HSP.
Communiceer met je leidinggevende
Wees als hoogsensitief persoon open over je behoeften en bespreek mogelijke aanpassingen die je werkdruk kunnen verlichten, zoals regelmatige korte pauzes, flexibele werktijden of een rustige werkplek.
Prioriteer je taken
Leer om taken te prioriteren en focus op één ding tegelijk. Het gebruik van een takenlijst kan je als HSP'er helpen om overzicht te houden en stress te verminderen.
Zoek ondersteuning als HSP
Zoek steun bij collega's of een mentor. Het delen van je ervaringen kan helpen om begrip te kweken en je als hoogsensitief mens beter ondersteund te voelen.
​
​​
--------------
​​
​​​​​​​​
Hoogsensitiviteit bij hoogbegaafden
Bij hoogbegaafdheid is ook vaak hoogsensitiviteit aanwezig, waardoor een therapeut rekening moet kunnen houden met de zeer verfijnde waarneming en een zeer rijk geschakeerd gevoelsleven. Omdat een hoogbegaafde vaak gebruik kan maken van divergerend denken -associatief redeneren, niet lineair denken- moet de therapeut in staat zijn om met de hoogbegaafde mee te kunnen in de verschillende paden, mee kunnen verdwalen, maar tegelijkertijd ook in staat zijn om een goede ankerlijn in de behandeling en het gesprek te creëren en vast te houden. (Bron: Rogier Poels, GZ-psycholoog / Psychotherapeut voor hoogbegaafden. www.rogierpoels.nl)
​​
​
--------------
​
{ Inclusiviteit als vanzelfsprekendheid }
​
Met Lotte Psychologie | Msc Psycholoog Lotte Sloothaak | NIP geregistreerd
Burn-out coach Breda; Psycholoog HSP Breda; Therapeut verslaving; Burn-on therapie en coaching Breda; Therapie voor hoogsensitiviteit Breda; HSP stress therapeut en coaching; Highly Sensitive Person psycholoog Breda; Coaching en therapie voor neurodivergenten Breda; Coaching en therapie voor creatieve denkers en out-of-the-box denkende ondernemers Breda; ADHD therapeut Breda; Neurodivergentie psycholoog Breda
​​​​
Bronnen:
-
Aron, E. N. (1996). The Highly Sensitive Person: How to Thrive When the World Overwhelms You. New York: Broadway Books.
-
Pluess, M. (2015). Individual Differences in Environmental Sensitivity. Child Development Perspectives, 9(3), 138-143.
-
Greven, C. U., Lionetti, F., Booth, C., Aron, E. N., Fox, E., Schendan, H. E., ... & Homberg, J. R. (2019). Sensory Processing Sensitivity in the context of Environmental Sensitivity: A critical review and development of research agenda. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 98, 287-305.
-
Acevedo, B. P., Aron, E. N., Aron, A., Sangster, M. D., Collins, N., & Brown, L. L. (2014). The highly sensitive brain: an fMRI study of sensory processing sensitivity and response to others' emotions. Brain and Behavior, 4(4), 580-594.
Ondernemers
Als ondernemer kun je ook een neurodivergent brein hebben, al zijn ondernemers uiteraard niet per definitie hoogbegaafd of hoogsensitief. Wel is het vanuit psychologisch oogpunt ook hier van belang om met therapie aan te kunnen sluiten op de eigenschappen van de ondernemer. Ondernemers zijn vaak uit een bepaald hout gesneden; doorzetters, pragmatisch, creatief, gepassioneerd over hun product of dienst, mensen die risico's durven te nemen, flexibel zijn en commercieel gericht. Deze eigenschappen worden tevens vaak benoemd als je het hebt over kwaliteiten van een succesvol ondernemer.
Doordat het ondernemerschap risico's met zich meebrengt, moet je als therapeut rekening houden met de gekozen ondernemers-leefstijl en de gevolgen van het ''altijd aan-staan''. Aangezien ondernemers vaak volhardende actieve aanpakkers zijn met een innovatieve blik, is het van belang om rekening te houden met een bepaald type werkcultuur.
​