top of page

Depressie: hoe ontstaat het en hoe kom je er weer uit?

​​​Depressie ontstaat vaak door een complexe combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol; mensen met een familiegeschiedenis van depressie hebben een verhoogd risico. Daarnaast kunnen stressvolle levensgebeurtenissen zoals verlies van een dierbare, ziekte of financiële problemen, bijdragen aan het ontstaan van een depressie. Hormonale veranderingen, een negatieve denkwijze en langdurige overbelasting vormen eveneens risicofactoren. Psychologische trauma's, zoals pesten of mishandeling, kunnen een belangrijke trigger zijn. Ook relationeel trauma en gemis aan emotionele verbinding of aansluiting binnen het stamgezin zijn factoren die van invloed zijn op de ontstaansgeschiedenis van depressie.

 

Depressie is een complexe aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft. Het begrijpen van de oorzaken, symptomen en manieren om depressie te voorkomen, is cruciaal voor een effectieve behandeling en ondersteuning. Psycholoog Lotte helpt jou door middel van eigentijdse, inzichtgevende therapie in de praktijk in Breda. We komen tot de kern van de problematiek en vergroten jouw weerbaarheid (o.a.) door middel van lichaamsgerichte therapie (LGT), cognitieve gedragstherapie (CGT) en acceptance and commitment therapie (ACT). Samen creëren we voor jou opnieuw een sterk mentaal fundament zodat jij weer grip op je leven krijgt.

 

Oorzaken van Depressie, vraag en antwoord

1. Welke Biologische factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van een depressie?

 

Genetica:

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol. Mensen met een familiegeschiedenis van depressie hebben een grotere kans om het zelf te ontwikkelen.

 

Hersenen en hormonen:

Onbalans in neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, evenals hormonale schommelingen (bijvoorbeeld na een bevalling, tijdens de menopause of “midlife crisis”, kan bijdragen aan een depressie.

 

Fysieke aandoeningen:

Chronische ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, of een neurologische aandoening verhogen het risico op depressie. Ook een traagwerkende schildklier verhoogt de kans op een depressie. Van belang is dan om de trage schildklier door middel van regulatie onder controle te krijgen. Daarna kan worden gekeken wat er overblijft van de depressie om dit vervolgens met therapie verder te behandelen. 

 

2. Wat voor Psychologische factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van een depressie?

Negatieve denkpatronen en laag zelfbeeld, vaak veroorzaakt door traumatische ervaringen in de kindertijd of in het leven, vergroten de kans op depressiviteit. Mensen die moeilijk met stress kunnen omgaan, lopen ook meer risico op depressie.

 

3. Welke Sociale factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van een depressie?

Gebrek aan sociale steun, eenzaamheid en maatschappelijke stressoren zoals financiële problemen of relatieconflicten, kunnen depressie uitlokken. Traumatische, of ingrijpende gebeurtenissen zoals verlies van een dierbare, of afwijzing zoals ontslag, verhogen de kwetsbaarheid.

 

Symptomen van Depressie

 

Depressieve symptomen kunnen zowel mentaal als lichamelijk van aard zijn. Het herkennen van beide categorieën is belangrijk voor diagnose en behandeling.

 

Mentale symptomen

Aanhoudende somberheid: Voortdurende gevoelens van verdriet, leegte of hopeloosheid.

Verlies van interesse: Geen plezier meer hebben in activiteiten die eerder nog wel voldoening gaven.

Concentratieproblemen: Moeite om gefocust te blijven of beslissingen te nemen.

Gevoelens van schuld: Overmatige schuldgevoelens of gevoel van waardeloosheid.

Suïcidale gedachten: Overwegingen over zelfbeschadiging of zelfdoding kunnen aanwezig zijn.

 

Lichamelijke symptomen

Energieverlies: Chronische vermoeidheid zonder duidelijke reden.

Slaapstoornissen: Moeite met in slaap komen, doorslapen of overmatig slapen.

Verandering in eetlust: Gewichtsverlies of -toename door minder of meer eten.

Onverklaarbare pijn: Hoofdpijn, spierpijn of buikklachten zonder medische oorzaak.

Veranderingen in motoriek: Vertraagde bewegingen of verhoogde rusteloosheid.

​

--------------​​​

​

{ Inclusiviteit als vanzelfsprekendheid }

​

Met Lotte Psychologie | Msc Psycholoog Lotte Sloothaak | NIP geregistreerd

Depressie psycholoog Breda; HSP psycholoog Breda; Stress psycholoog; Burn-on therapeut en coach Breda; Therapie voor hoogbegaafden Breda; Stress therapeut en coaching; Highly Sensitive Person coach en HSS therapeut Breda; Coaching en therapie voor neurodivergenten Breda; ADHD therapeut; Coaching en therapie voor creatieve denkers en out-of-the-box denkende ondernemers; Therapeut depressie Breda

​​​​

negatieve gedachten therapie depressie breda psycholoog lotte neurodivers hoogbegaafd HSP therapeut depressiviteit
patronen doorbreken therapie breda psycholoog lotte lichaamsgerichte therapie cognitieve gedragstherapie depressie therapeut neurodivergentie
depressie therapie breda depressiviteit psycholoog met lotte lichaamsgerichtetherapie LGT CGT neurodivergentie

Wanneer jij weet

dat je een andere

aanpak nodig hebt

voor jouw klachten.

Samen creëren we voor jou opnieuw een sterk mentaal fundament.

Tips en adviezen om depressie tegen te gaan

Hoewel depressie niet altijd te voorkomen is, kunnen de volgende strategieën het risico zeker verkleinen:

 

1. Wees alert op vroege signalen:
Herken tekenen van somberheid en verlies van interesse in dagelijkse activiteiten. Vraag om hulp bij je huisarts of psycholoog voordat klachten verergeren.

2. Activering:

Het oppakken van een gezond dagritme is de eerste stap voor het doorbreken van depressie.

3. Beweeg regelmatig
Lichamelijke activiteit stimuleert de aanmaak van endorfines en serotonine, die een positieve invloed hebben op de stemming.

4. Beheers stress
Leer omgaan met stress door middel van mindfulness, meditatie of ademhalingsoefeningen. Yoga en ontspanningstechnieken zijn bewezen effectief.

5. Onderhoud sociale contacten
Investeer in relaties met familie en vrienden. Sociale steun speelt een beschermende rol tegen depressie.

6. Zorg voor een gezond dagritme
Houd een vast ritme aan van slapen en wakker worden en zorg voor een gebalanceerd dieet, rijk aan groenten, fruit en omega-3 vetzuren.

7. Professionele ondersteuning
Therapieën zoals Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en Acceptance and Commitment therapie (ACT) zijn effectief om negatieve denkpatronen te doorbreken. 

bottom of page