Een Burn-Out of een Burn-On?
Uitputting, overfunctioneren en het leren om grenzen te stellen
Het verschil tussen Burn-Out en Burn-On: Hoe je de signalen herkent en wanneer het goed is om hulp te zoeken.
In de moderne maatschappij worden termen als ‘Burn-Out' en ‘Burn-On' steeds vaker gebruikt om de mentale gezondheid van mensen te beschrijven. Deze termen verwijzen naar verschillende vormen van uitputting, zoals overspannen raken door aanhoudende stress en spanningen, of het doorlopend aanstaan met gevaar voor soortgelijke uitputting. Het is cruciaal om het onderscheid te begrijpen om op deze manier gepaste maatregelen te kunnen nemen voor herstel en preventie. Burn-Out uit zich in acute uitputting en Burn-On uit zich in chronische uitputting door overfunctioneren.
De term Burn-On wordt helaas nog niet voldoende herkend en klinkt voor velen als nieuw in de oren. Momenteel worden mensen met een vorm van uitputting door de meeste instanties in het hokje Burn-Out geplaatst, terwijl dit niet juist is. Mensen die in een Burn-On zitten ervaren dan ook geen Burn-Out, omdat de klachten anders van aard zijn. Al is het natuurlijk wel mogelijk dat een onbehandelde Burn-On uiteindelijk een Burn-Out wordt.
Als Burn-Out therapeut en Burn-On psycholoog in Breda, kan ik je helpen de kenmerken van deze termen te herkennen begrijpen om vervolgens praktische stappen te ontwikkelen om je welzijn te verbeteren. Met Lotte Psychologie Breda is de praktijk die door Msc psycholoog Lotte Sloothaak werd opgericht om deze problematiek te lijf te gaan. Korte lijnen en duidelijke taal. Maak hier jouw afspraak om samen een intake-gesprek in te plannen.

​​
​​
Met Lotte Psychologie artikelen in Women's Health Magazine.​
​
Het verschil tussen Burn-Out en Burn-On
Een Burn-Out komt voort uit een langdurige periode van stress en overbelasting. Het uit zich in een acute vorm van uitputting, vaak gerelateerd aan werkgerelateerde omstandigheden.
Personen met een Burn-Out voelen zich emotioneel uitgeput, cynisch en hebben het gevoel dat ze niet effectief kunnen functioneren. Dit kan leiden tot constante fysieke, emotionele en mentale moeheid, prikkelbaar zijn, piekeren, negativiteit, afstandelijkheid, concentratie- en geheugenproblemen, slaapproblemen, verminderde prestaties op het werk, cynisme, conflicten in relaties en een algeheel gevoel van onvermogen om met het werk en zelfs het dagelijks leven om te gaan. Overspannen worden. Je hebt doorlopend het gevoel minder goed in je werk te zijn en in het uitvoeren van taken minder effectief te zijn.
Burn-On is een recente term en verwijst naar een chronische vorm van uitputting die o.a. optreedt als gevolg van constante blootstelling aan stressfactoren door continu “aan” staan.
Vaak is een Burn-On het gevolg van een werkfixatie en het onvermogen om grenzen te stellen. Ook social media, prestatiedruk en een overweldigende stroom van informatie vergroten de bijdrage aan een Burn-On. Het kan resulteren in snelle vermoeidheid, verminderde concentratie en een gevoel van geestelijke uitputting, zonder noodzakelijkerwijs het dieper liggende cynisme en de disfunctionele gedachten die typerend zijn voor een Burn-Out. Mensen die gebukt gaan onder een Burn-On hebben geen zichtbare lijdenslast. Een positieve houding en uitstraling maskeert vaak de chronische uitputtingsdepressie en de onzekerheden over het voldoende presteren.
Hoe herken je de signalen van een Burn-Out of Burn-On?
Signalen van Burn-out:
-
Je bent doorlopend moe, zelfs na rustperiodes blijf je constante vermoeidheid ervaren.
-
Je bent cynisch en negatief ten opzichte van je werk of andere verplichtingen.
-
Verminderde prestaties op het werk of in andere activiteiten.
-
Je voelt je emotioneel uitgeput, ervaart een gevoel van leegte.
-
Je ervaart fysieke symptomen zoals hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, of spierpijn.
​
Let op: geen mens is hetzelfde. Het kan mogelijk zijn dat jij sommige klachten iets minder sterk ervaart, of juist zelfs aanvullende klachten bij jezelf opmerkt.
​
Signalen van Burn-on:
-
Zeer actief op je werk, je zegt zelden nee en taken uitvoeren gaat zeer moeizaam, of lukt nauwelijks nog.
-
Indruk geven van het positief ervaren van je leven terwijl je in werkelijkheid gevoelens van somberheid en neerslachtigheid ervaart.
-
Je ervaart een opgejaagd gevoel, mogelijk door een constante stroom van informatie en sociale verplichtingen.
-
Je hebt doorlopend het gevoel van onrust en druk om te presteren.
-
Je probeert karaktereigenschappen zoals perfectionisme te gebruiken om te proberen een dieper gevoel van “niet genoeg zijn” te overwinnen.
​
Let op: geen mens is hetzelfde. Het kan mogelijk zijn dat jij sommige klachten iets minder sterk ervaart, of juist zelfs aanvullende klachten bij jezelf opmerkt.
Zelfzorg | Praktische tips bij Burn-Out of een Burn-On
Tips bij een Burn-out:
-
Neem pauzes: Plan regelmatig korte pauzes gedurende de dag om te rusten en te ontspannen.
-
Zoek steun: Praat met vrienden of familie en een professionele hulpverlener over je gevoelens en ervaringen.
-
Stel grenzen: Leer nee te zeggen tegen overmatige verzoeken, verantwoordelijkheden of (sociale) verplichtingen.
-
Beweeg regelmatig: Fysieke activiteit kan helpen stress te verminderen en je energieniveau te verhogen.
-
Zoek professionele hulp: Een psycholoog of therapeut kan helpen bij het identificeren van stressfactoren en het aanleren van copingstrategieën.
Tips bij een Burn-on:
-
Prioriteiten stellen: Identificeer belangrijke taken en focus je op wat echt essentieel is. Laat naasten jou helpen je agenda beter te beheren.
-
Mindfulness: Probeer mindfulness- en ontspanningsoefeningen om stress te verminderen, je aandacht beter te kunnen richten en leren om opnieuw te voelen waar jouw grenzen liggen.
-
Gezonde gewoontes: Zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding en lichaams-beweging om je energieniveau op peil te houden.
-
Professionele begeleiding: Zoek hulp bij een psycholoog om patronen te doorbreken en effectieve coping-mechanismen te ontwikkelen.
Waar mensen met Burn-Out een afstand voelen met hun werk, ervaren mensen met een Burn-On dit niet.
Wel is er een besef dat er iets niet helemaal klopt in de manier waarop zij functioneren. Een Burn-On gaat eigenlijk over een dieper gelegen levenscrisis, die verscholen gaat achter een façade. Het gaat over een existentieel chronische uitputtingsdepressie, waarin mensen vast zitten in een hamsterrat van denken en constant aanstaan.​
Bronnen:
-
Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): https://www.who.int/news/item/28-05-2019-burn-out-an-occupational-phenomenon-international-classification-of-diseases
-
American Psychological Association (APA): https://www.apa.org/topics/healthy-workplaces/workplace-burnout
-
Mayo Clinic: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/burnout/art-20046642
​
Kennis / Informatie:
-
"Burn On: Immer kurz vorm Burn Out" (van Bert te Wildt en Timo Schiele).
Maak een afspraak voor hulp en ondersteuning:
Als je merkt dat je symptomen van Burn-Out of Burn-On ervaart en je moeite hebt om hier uit te komen, twijfel dan niet langer over het zoeken van hulp.
​
Als ervaren NIP psycholoog in Breda kan ik je ondersteunen bij het begrijpen van de bijbehorende emoties, het ontwikkelen van effectieve copingstrategieën en het herwinnen van controle over je leven.
Het inplannen van een contactmoment kan snel en eenvoudig. Wanneer je het contact als fijn en zinvol ervaart is het mogelijk om samen te gaan werken aan een gezonde en evenwichtige levensstijl voor jou. Je welzijn is van het grootste belang om een gezond te kunnen leiden. Ik help je vanuit mijn expertise op weg naar herstel.
​
Liever eerst nog meer lezen over een Burn-Out of Burn-On?
Lees diverse interviews en artikelen met Lotte Sloothaak van Met Lotte Psychologie over Burn-On en Burn-Out door Woman's Health, het Nederlands Dagblad en Men's Health Magazine.