Angst, Dwang, Paniek en Paniekaanvallen: vragen en antwoorden
Problematiek van disregulatie, behoefte- en impuls beheersing
Angst, dwang en paniek zijn veelvoorkomende problemen die een enorme impact kunnen hebben op je dagelijkse leven. Het begrijpen van deze aandoeningen en het weten hoe je ermee om moet gaan, is cruciaal voor je welzijn. Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over dwang, angst, paniek en paniekaanvallen, gebaseerd op betrouwbare informatie van vooraanstaande bronnen in de psychologie.
Wat is het verschil tussen angst en paniek?
Angst is een aanhoudend gevoel van ongerustheid of vrees, vaak zonder een specifieke oorzaak. Paniek is een plotselinge, intense angstreactie die gepaard gaat met lichamelijke symptomen zoals een snelle hartslag, zweten en kortademigheid. Paniekaanvallen zijn extreme vormen van paniek.
​
Hoe herken je een paniekaanval?
Angstig en onrustig gevoel; een benauwd of draaierig gevoel, hartkloppingen en soms stekende pijn op de borst, Sommige mensen krijgen tintelingen in de vingers en om de mond; bij een langere aanval kan verkramping van vingers en tenen ontstaan.
Wat zijn de symptomen van een paniekaanval?
De symptomen van een paniekaanval zijn onder andere een snelle hartslag, zweten, beven, kortademigheid, gevoel van verstikking, pijn op de borst, misselijkheid, duizeligheid, gevoel van onwerkelijkheid (derealisatie) en angst om de controle te verliezen of dood te gaan.
Hoe weet ik of ik een paniekaanval heb?
Je weet dat je een paniekaanval hebt als je plotselinge, intense angst ervaart met meerdere van de bovenstaande lichamelijke symptomen. Deze aanvallen bereiken vaak een piek binnen tien minuten en kunnen je het gevoel geven dat je de controle verliest of een hartaanval krijgt.
Wat veroorzaakt een paniekaanval?
Paniekaanvallen kunnen worden veroorzaakt door stress, genetische aanleg, veranderingen in hersenfunctie, bepaalde medische aandoeningen, of het gebruik van bepaalde stoffen zoals cafeïne en drugs. Vaak is er voor jou niet direct een duidelijke oorzaak. Aan de hand van de Met Lotte therapie zoomen we samen in Breda in op de mogelijke oorzaak of oorzaken. om deze vervolgens aan te pakken met een gedegen strategie.
Zijn paniekaanvallen gevaarlijk?
Hoewel paniekaanvallen erg beangstigend kunnen zijn, zijn ze op zichzelf niet direct gevaarlijk. Ze veroorzaken geen aantoonbare fysieke schade, maar frequente aanvallen kunnen je leven aanzienlijk verstoren en leiden tot angst voor toekomstige aanvallen. Blijven paniekaanvallen echter een onderdeel van je leven, dan kunnen ze op lange termijn wel schadelijk zijn voor je gezondheid. zoals chronische stress, depressie, sociale isolatie en een verminderde kwaliteit van leven. Het kan ook leiden tot fysieke gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en hartaandoeningen.
Hoe kan ik een paniekaanval stoppen?
Je kunt een paniekaanval stoppen door ademhalingstechnieken toe te passen, zoals diep en langzaam ademhalen, door afleidingstechnieken te gebruiken, zoals het tellen van objecten om je heen en door jezelf gerust te stellen dat de aanval zal overgaan en niet gevaarlijk is.
Hoe kom ik van een paniekaanval af?
Je kunt een paniekaanval onder controle houden met ademhalingstechnieken. Wil je paniekaanvallen verminderen, dan is het belangrijk om te ervaren dat de angstige verwachting niet uitkomt. Dit betekent dat je de paniekaanval over je heen laat komen en uiteindelijk ervaart dat er niets ernstigs met je gebeurt. Paniek aanvallen die voortkomen uit stress, kun je verminderen door het leren en gebruiken van stressmanagement technieken, zoals meditatie en lichaamsbeweging, voldoende slaap te krijgen en een voor jou gezonde levensstijl te creëren en handhaven. Je vergroot hiermee je draagkracht waardoor je weerbaarder wordt voor de stressvolle situatie waarin je je begeeft. Tevens kun je onderzoeken of je iets kunt doen om je huidige situatie te veranderen.
Het lijken wellicht open deuren en toch zijn dit in veel gevallen goede basis tips: Eet gezonder en probeer op een gezond gewicht voor jouw lengte te komen. Beweeg regelmatig en ontspan voldoende. Stoppen met roken kan ook helpen mocht je dit vaak doen. Dingen waarvan je vindt dat ze je nu snel kunnen kalmeren of genot geven, zouden zomaar je situatie negatief kunnen beïnvloeden. Lukt het je niet zelf om de negatieve factoren onder controle te krijgen of uit jouw leven te halen, dan sta ik met mijn praktijk Met Lotte Psychologie in Breda voor je klaar om je hiermee te helpen. Een levensstijl veranderen is vaak lastig en vraagt om slimme, praktische handvatten. Samen komen we tot een praktisch plan dat werkt voor jou.
Wat moet ik doen als ik een paniekaanval in het openbaar krijg?
Als je een paniekaanval in het openbaar krijgt, probeer dan rustig te blijven en een rustige plek te vinden waar je kunt zitten. Focus op je ademhaling en probeer je te concentreren op iets anders dan de aanval. Ook is het hierbij van belang om zelf te ervaren dat er niets ernstigs met jou gebeurt en deze positieve ervaring bewust gaat registreren in je lichaam en brein. Het kan daarnaast ook helpen om iemand die je vertrouwt te informeren over je situatie.
Zijn er medicijnen voor angst en paniekaanvallen?
Er zijn medicijnen die kunnen helpen bij angst en paniekaanvallen. Deze medicijnen onderdrukken echter enkel de aanwezig blijvende problematiek en moeten worden voorgeschreven door een arts. Medicatie wordt vaak gebruikt in combinatie met therapie. Als psycholoog en therapeut is het logisch dat ik mensen liever help en ondersteun met het bestrijden van de oorzaak, dat is een doelgerichtere en constructievere aanpak van jouw werkelijke problematiek.
Kan therapie helpen bij angst en paniekaanvallen?
Therapie, vooral cognitieve gedragstherapie (CGT), is zeer effectief bij het behandelen van angst en paniekaanvallen. CGT helpt je negatieve denkpatronen te identificeren en te veranderen en leert je effectieve copingstrategieën. Met Lotte therapie en coaching legt de focus op jouw specifieke situatie en levensstijl, waarbij je leert waar jouw angsten of paniek vandaan komen en samen bekijken welke strategie past bij jouw persoonlijke situatie.
Hoe beïnvloedt stress mijn angst en paniek?
Stress kan angst en paniekaanvallen verergeren door je lichaam in een staat van verhoogde paraatheid te brengen. Chronische stress kan je hersenen en lichaam gevoeliger maken voor angst-reacties en paniekaanvallen.
Kunnen bepaalde voedingsmiddelen angst en paniekaanvallen veroorzaken?
Ja, bepaalde voedingsmiddelen zoals cafeïne, suiker en alcohol kunnen angst en paniekaanvallen verergeren. Het is belangrijk om een gezond en gebalanceerd eetpatroon te hebben om je stemming en angstniveaus te reguleren.
Wat zijn de langetermijn gevolgen van onbehandelde angst en paniek?
Onbehandelde angst en paniek kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals chronische stress, depressie, sociale isolatie en een verminderde kwaliteit van leven. Het kan ook leiden tot fysieke gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en hartaandoeningen.
Kan lichamelijke activiteit helpen bij het beheersen van angst en paniekaanvallen?
Ja, regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van angst en paniekaanvallen door het vrijmaken van endorfines, die natuurlijke stemmingsverbeteraars zijn. Het helpt ook om stress te verminderen en je algehele welzijn te verbeteren.
Hoe weet ik wanneer ik professionele hulp nodig heb voor mijn angst of paniekaanvallen?
Je hebt professionele hulp nodig als je angst en paniekaanvallen je dagelijkse leven significant verstoren. Als je het gevoel hebt dat je de controle verliest, als je plekken of activiteiten gaat vermijden, of wanneer je veiligheidsgedrag inzet voor een gerustgesteld gevoel (zoals naasten meenemen, rustgevende of verdovende middelen bij de hand hebben, etc.), of als je gedachten hebt over zelfbeschadiging of zelfmoord..
Hoe kan ik mijn naasten of geliefden uitleggen wat ik doormaak?
Leg aan je geliefden uit dat paniekaanvallen en angsten reële, maar wel beheersbare problematiek is. Bespreek de symptomen en hoe zij jou kunnen ondersteunen tijdens een aanval. Open en eerlijke communicatie helpt hen jou beter te begrijpen en te ondersteunen.
Kan ademhalingsoefeningen helpen bij angst en paniekaanvallen?
Ademhalingsoefeningen kunnen zeer effectief zijn bij het beheersen van angst en paniekaanvallen. Technieken zoals diepe buikademhaling en 4-7-8 ademhaling kunnen helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en je angstsymptomen te verminderen. Let op: niet bij alle mensen werkt dit wanneer zij IN een paniekaanval zitten.
​
Wat zijn de meest effectieve ademhalingstechnieken voor paniekaanvallen?
Effectieve ademhalingstechnieken voor paniekaanvallen zijn onder andere diafragmatische ademhaling, waarbij je diep inademt in je buik in plaats van in je borst, en de 4-7-8 techniek, waarbij je vier seconden inademt, zeven seconden je adem inhoudt en acht seconden uitademt.
Kan slaapgebrek mijn angst en paniekaanvallen verergeren?
Ja, slaapgebrek kan je angst en paniekaanvallen verergeren door je lichaam en geest gevoeliger te maken voor stress en negatieve emoties. Voldoende en kwalitatieve slaap is essentieel voor je mentale gezondheid.
Wat zijn de voordelen van mindfulness en meditatie bij angst en paniekaanvallen?
Mindfulness en meditatie kunnen helpen bij het verminderen van angst en paniekaanvallen door je te leren om in het moment te blijven, je gedachten en emoties te observeren zonder oordeel, en je zenuwstelsel te kalmeren. Regelmatige beoefening kan je veerkracht vergroten en je algehele welzijn verbeteren.
​
Hoe kan ik zelf iemand met een paniekaanval helpen?
De andere kant van het verhaal. Ook jij kunt iemand tegenkomen die een paniekaanval heeft: Blijf rustig en let op met wat je zegt. Een paniekaanval is een zeer intense en beangstigende ervaring. Stel iemand met een paniekaanval gerust. De symptomen van een paniekaanval kunnen voor een ‘fight-of-flight-response’ van het lichaam zorgen, wat doorgaans binnen 10 minuten z’n piek bereikt. Je kunt proberen om te vragen of hij/zij iets nodig heeft. Stel voor om langzaam en diep adem te halen. Let op: Voor sommige mensen kunnen ademhalingsoefeningen tijdens een paniekaanval averechts werken en de paniekaanval verergeren. Probeer het slachtoffer af te leiden door bijvoorbeeld de zintuigen te stimuleren. Vraag na afloop of hij of zij een glaasje water wil drinken. Iemand kan zich na een aanval flink uitgeput voelen. Bron: rodekruis.nl
​
​​
Hulp bij paniekaanvallen, angst, onrust of dwang in Breda
Het begrijpen van angst, paniek en paniekaanvallen is de eerste stap naar herstel en het verbeteren van je mentale gezondheid. Door deze vragen en antwoorden te overwegen en de beschikbare hulpbronnen te benutten, kun je leren omgaan met je symptomen en een gezonder, evenwichtiger leven leiden.
​​
----------------------​
​
Bronnen en verwijzingen:
American Psychological Association (APA): Geeft uitgebreide informatie en onderzoek naar angst en paniekstoornissen.
National Institute of Mental Health (NIMH): Biedt richtlijnen en informatie over angststoornissen en behandelingsopties.
Mayo Clinic: Beschrijft symptomen, oorzaken en behandelingsmethoden voor angst en paniekaanvallen.​
Harvard Health Publishing: Publiceert onderzoek en artikelen over angst, paniekaanvallen en mentale gezondheid.



Therapie angst, paniek en dwang in Breda
Met Lotte Psychologie | Msc Psycholoog Lotte Sloothaak | NIP geregistreerd
Psycholoog dwang en paniek Breda; Therapeut angstaanvallen; Therapie Breda paniek en angsten; Coaching paniekaanvallen en dwang Breda; Paniektherapeut Breda; Angsttherapie Breda; Therapie en coaching dwangmatige impulsen Breda; Therapeut angstproblematiek; Paniekcoach Breda